Välkommen till Göteborg!

Göteborg grundades 1621 och är idag Sveriges näst största tätort med 600 000 invånare i själva staden, och drygt en miljon invånare när kranskommunerna räknas in (”Storgöteborg”). Beläget vid Göta älvs mynning på den svenska västkusten är Göteborgs hamn Skandinaviens största med ett årligt inflöde av gods på nästan 40 miljoner ton. Göteborg är en etablerad studentstad med två lärosäten, Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet med tillsammans över 50 000 studenter.

Den gamla fästningsstadens centrum erbjuder trevliga promenader på gator vars sträckning ändrats endast i begränsad omfattning sedan Göteborgs grundläggande. Byggnaderna längs dessa gator är från många olika epoker men bara ett fåtal har bevarats från 1600-talet. Landshövdingens residens och Kronhuset är två stora byggnader som ännu finns kvar från det tidiga Göteborg.

Förutom historiska upplevelser finns givetvis även den moderna staden, med sitt utbud av affärer och restauranger och ett överflöd av kultur och andra aktiviteter inom bekvämt gångavstånd. Den som vill uppleva Göteborg på egen hand kan välja att åka med någon av rundtursbåtarna eller turistbussarna, men det går minst lika bra att ta en tur med spårvagnen eller någon av färjorna på älven för att få en god överblick av staden. Samma biljett kan användas på spårvagnar, bussar och färjor.

För information om den lokala kollektivtrafiken se Västtrafik. Tidtabeller, priser m.m. för flygbussarna från Landvetter flygplats (ca 25 min in till centrum) finns här.